Heeft u een officiële vertaling nodig voor een juridische, administratieve of zakelijke procedure? Dan volstaat een gewone vertaling vaak niet. In veel gevallen vragen overheidsinstanties, rechtbanken en notarissen om een beëdigde vertaling. Maar wat houdt dit precies in, wanneer is het nodig en hoe kunt u een beëdigde vertaling aanvragen in België? In deze blog beantwoorden we de belangrijkste vragen.

Wat is een beëdigde vertaling?

Een beëdigde vertaling is een vertaling die is uitgevoerd door een beëdigd vertaler en voorzien is van zijn of haar handtekening, stempel en een officiële verklaring. Hiermee bevestigt de vertaler dat de vertaling volledig en correct is ten opzichte van het originele document. In België moeten beëdigde vertalers geregistreerd zijn bij de Federale Overheidsdienst Justitie (FOD Justitie) en een eed afleggen bij de rechtbank.

Wanneer heeft u een beëdigde vertaling nodig?

Beëdigde vertalingen zijn vereist voor officiële documenten die worden gebruikt bij juridische of administratieve procedures. Dit kan onder andere het geval zijn bij:

  • Burgerlijke stand: geboorteakten, huwelijksakten, overlijdensakten
  • Identiteitsdocumenten: paspoorten, rijbewijzen, verblijfsvergunningen
  • Juridische documenten: gerechtelijke uitspraken, contracten, dagvaardingen
  • Notariële akten: eigendomsaktes, testamenten, oprichtingsaktes van vennootschappen, statuten
  • Diploma’s en certificaten: studiebewijzen, getuigschriften, attesten
  • Bedrijfsdocumenten: statuten, jaarrekeningen, volmachten

Overheidsinstanties in België en in het buitenland eisen vaak dat deze documenten vergezeld gaan van een beëdigde vertaling om hun rechtsgeldigheid te waarborgen.

Wat is het verschil tussen een beëdigde, gelegaliseerde en apostille vertaling?

Naast een beëdigde vertaling kan in sommige gevallen ook een legalisatie of apostille nodig zijn. Als de vertaling gebruikt wordt voor een officiële instantie binnen België volstaan de digitale en elektronische handtekening van de vertaler. Als de vertaling in het buitenland moet worden gebruikt hebt u ofwel een legalisatie of apostille nodig. Niet zeker of u een legalisatie dan wel apostille nodig hebt? Wij helpen u graag verder.

  • Beëdigde vertaling: uitgevoerd door een beëdigd vertaler, voorzien van de digitale en elektronische handtekening van de vertaler. Dit volstaat voor gebruik binnen België
  • Legalisatie of Apostille: als het document wordt gebruikt in een land dat het Apostilleverdrag heeft ondertekend, is een apostillestempel van de FOD Buitenlandse Zaken vereist. In het andere geval voegt de FOD Buitenlandse Zaken een Legalisatie toe.

Een professioneel vertaalbureau zoals Buro-T kan u begeleiden bij deze procedures en ervoor zorgen dat uw vertaling voldoet aan alle wettelijke vereisten.

Hoe vraagt u een beëdigde vertaling aan?

Het aanvragen van een beëdigde vertaling bij Buro-T is eenvoudig:

  1. Bezorg ons het document – Stuur een scan of een kopie van het te vertalen document.
  2. Ontvang een offerte – Wij maken een prijsopgave op basis van de lengte, complexiteit en eventuele legalisatievereisten.
  3. Professionele vertaling door een beëdigd vertaler – Onze gespecialiseerde vertalers zorgen voor een nauwkeurige en rechtsgeldige vertaling.
  4. Levering van uw beëdigde vertaling – U ontvangt de beëdigde vertaling digitaal of per post, afhankelijk van de vereisten.

Waarom kiezen voor Buro-T?

Bij Buro-T bent u verzekerd van:

  • Beëdigde vertalingen erkend door Belgische en internationale instanties
  • Ervaren beëdigde vertalers met juridische expertise
  • Snelle en efficiënte levering
  • 100% vertrouwelijkheid en discretie

Heeft u een beëdigde vertaling nodig? Neem contact met ons op en ontvang snel een offerte op maat. Wij helpen u graag verder!

Buro-T - Flexibele taaloplossingen
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.