In eerdere blogposts hadden we het al uitgebreid over online vergaderen en tolken op afstand. Om mensen online te laten vergaderen heb je een platform nodig. Een virtuele vergaderzaal waar iedereen samenkomt. We hebben het al gehad over een aantal platformen zoals Teams, Zoom of andere (zoals QuaQua, Kudo, Interprefy, etc.). Vandaag willen we de voor- en nadelen van al deze oplossingen even op een rijtje zetten. Zo kunt u het beste kiezen wat er bij uw organisatie past.

Vraag 1: Wie vergadert er?

Het klinkt als een onnozele vraag, maar dat is het niet. Wie u wilt samenbrengen tijdens uw vergadering zal immers voor een groot deel bepalen welk platform u het beste gebruikt. Als u een interne vergadering belegt (een Raad van Bestuur, een vakbondsvergadering, ondernemingsraad of Europese Ondernemingsraad) en uw bedrijf werkt met Office365 is Teams een evidente keuze. In onze blogpost over Teams hadden we het al over de verschillende nadelen, maar ook hier valt een mouw aan te passen. Belegt u een vergadering die vooral gericht is op mensen buiten uw onderneming, kiest u beter een ander platform.

Vraag 2: Hoeveel deelnemers zijn er?

Veel organisaties komen al snel uit bij Zoom, als ze niet kiezen voor Teams. De voordelen zijn legio: het is een alom bekend platform waar veel mensen vertrouwd mee zijn, zeker sinds de pandemie. Het is goedkoop en biedt ook nog eens veel functies, zoals opnames en scherm delen. Zoom kan ook makkelijk opgeschaald worden als u veel volk verwacht. .

Vraag 3: Hoeveel belang hecht u aan privacy & GDPR?

Is Zoom dan de ideale keuze? Nee. Veel bedrijven laten de installatie van Zoom niet toe op bedrijfscomputers vanwege onzekerheden over privacy en gebruiksrechten. Er is veel te doen geweest om mensen die inbraken in Zoomvergaderingen en er de boel op stelten zetten. Sindsdien heeft Zoom hard gewerkt om de vergaderingen beter te beveiligen, maar voor velen is het platform uit de gratie gevallen. Gelukkig is er keuze te over aan andere platformen, waarvan sommige zelfs in België zijn ontwikkeld, zoals QuaQua. U ziet door het bos de bomen niet meer? Geen nood, wij helpen u een handje bij het kiezen van het ideale platform voor uw bijeenkomst. Neem dus vandaag nog contact op!